Lagrådsremiss för ny lag om försäkringsdistribution

Regeringen överlämnade under torsdagen en lagrådsremiss med förslag till nya regler för distribution av försäkringar. Det nya regelverket föreslås träda i kraft den 1 oktober 2018.

Enligt regeringen kommer förslaget leda till större trygghet och tydlighet för alla kunder på försäkringsmarknaden.

– Det kommer att drabba oseriösa försäkringsförmedlare hårt, heter det i regeringens information.

Den nya lagen sägs föreslås dels för att genomföra EU-direktivet om försäkringsdistribution, dels för att åtgärda specifika problem som förekommer på den svenska försäkringsmarknaden.

Bland förslagen finns utökade krav på kunskap och kompetens hos försäljare och vissa begränsningar när det gäller provisioner och andra tredjepartsersättningar. Regelverket innehåller även särskilda krav för distribution av försäkringsbaserade investeringsprodukter som depå- och fondförsäkringar. Finansinspektionen får också utökade tillsyns- och sanktionsmöjligheter.

– Tyvärr har många kunder blivit pålurade oskäligt dyra lösningar paketerade som försäkringar, säger konsument- och finansmarknadsminister Per Bolund i en presskommentar.

– Försäljarna har haft låga krav på sig och inte haft konsumentens bästa i åtanke. Många konsumenter har nog inte varit medvetna om vilka dyra lösningar de köpt. Det är en oacceptabel situation som vi nu vill råda bot på.

Enligt regeringens information innebär lagförslaget att det i svensk rätt ställs upp strängare krav än i försäkringsdistributionsdirektivet när det gäller rådgivning grundad på en personlig och opartisk analys. Det innebär att en försäkringsdistributör som säger sig vara opartisk inte får lämna råd om egna produkter eller ta emot provisioner. Vidare föreslås bland annat förbud mot viss marknadsföring och vissa provisioner. 

Här hittar du hela lagrådsremissen. 

8 mars, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048