FOSAK och FOLIV – två nya svenska organisationer för förmedlare

Två nya organisationer för försäkringsförmedlare har etablerats i Sverige. Det handlar om FOSAK – Försäkringsorganisationen Sak och om FOLIV – Försäkringsorganisationen Liv.

– Vi såg och framförallt hörde att det fanns ett stort behov på försäkringsmarknaden för två organisationer för försäkringsförmedlare utöver den redan verksamma, Sfm. Vi ser oss inte som konkurrenter till Sfm, utan mer att vi ska kunna samarbeta i olika frågor för att få mer tyngd i de frågor som marknaden ställs inför. Om och när detta samarbete sker får vi se framöver säger Erick Lindmark, med en lång karriär i försäkringsbranschen i Sverige och internationellt, som är en av initiativtagarna till de nya organisationerna. 

Även om FOSAK och FOLIV inte vill beskriva sig som konkurrenter till Sfm så är, som nämnts,  missnöjet från förmedlare med Sfm bakgrunden till att de nya organisationerna etablerades. När initiativtagarna bakom FOSAK och FOLIV tidigare skickade ut en enkät till över 600 förmedlare fick man ett starkt gensvar för tanken på att starta något nytt. 

– Inte minst fanns det bland sakförmedlare en känsla av att Sfm har lagt tyngdpunkten för mycket på livfrågor. Därför var tanken från början att starta en helt separat sakförmedlareorganisation. Men vi insåg snart att det måste till en separat organisation för livförmedlare också – både för dem som arbetar med både sak- och livförmedlare, så kallade generalister, men också då det rätt snart framkom att även många livförmedlare ville se en ny organisation. 

– FOSAK och FOLIV har nu etablerat sig på allvar och erbjuder mycket konkurrenskraftiga ansvarsförsäkringar till de medlemmar som så önskar och ser också över alternativa lösningar när det gäller sådant som utbildningar och olika system som ska förenkla förmedlarens vardag. Vi är även tillfrågad remissinstans till Finansdepartementet när det gäller den nya IDD-lagen som är under utarbetande. Under vår relativt korta tid som organisationer har vi redan lyckats med många av de mål vi hade från början, nu är det bara resten kvar, säger Erick Lindmark till Sak & Liv.

12 mars, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048