HD prövar fråga om undantag i villkor för Ifs ansvarsförsäkring

Högsta domstolen har beslutat om prövningstillstånd när det gäller villkoren i en ansvarsförsäkring utfärdad av If Skadeförsäkring. 

Prövningstillståndet gäller en enskild fråga i en tvist mellan företaget Integra Engineering AB i Trollhättan och If Skadeförsäkring. Parterna är överens om att hänskjuta just denna fråga till prövning i Högsta domstolen. Målet vid Solna tingsrätt är vilande i väntan på avgörandet i HD. 

Frågan som HD nu ska pröva lyder: 

”Innebär den av If åberopade undantagsbestämmelsen (punkten 5.2.6 i försäkringsvillkoren) att Integra inte är berättigat till ersättning från If för den ersättning som Integra har betalat till Byggdialog för att kompensera för det vite som Byggdialog i sin tur har betalat till beställaren?”   

I målet kräver Integra 2,7 miljoner kronor under en ansvarsförsäkring hos If. Beloppet gäller kostnader för ersättning till byggbolaget Byggdialog i samband med att Integra levererat felaktiga konstruktionsritningar för ett skolbygge i Upplands Väsby. If har tillbakavisat kraven från Integra med hänvisning till ett undantag i försäkringsvillkoren, som innebär att försäkringen inte omfattar böter, vite eller straffskadestånd. 

14 mars, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048