SPP Fonder lanserar ny klimatsmart Europafond

SPP Fonder meddelar i dag att man lanserar en fossilfri fond med inriktning på Europa: SPP Europa Plus.

– Efterfrågan på ytterligare klimatsmarta sparprodukter har varit stor. Framför allt från institutionella kunder. Därför är det glädjande att vi nu kan erbjuda även en fossilfri Europafond. Genom att placera i en Europafond får kunden också en bredare riskspridning på sitt sparande än exempelvis i en lite snävare Sverigefond, säger Åsa Wallenberg, VD för SPP Fonder, i en kommentar.

I SPP:s Pluskoncept ingår i dag SPP Global Plus, SPP Sverige Plus, SPP Tillväxtmarknad Plus och nu SPP Europa Plus. Fonderna är indexnära, samtidigt som de integrerar hållbarhetsaspekter och inte investerar i bolag som utvinner eller distribuerar fossila bränslen eller bolag med stora fossilreserver. Fonderna väljer även bort bolag som har högt fossilt fotavtryck och investerar mer i bolag som har lågt fossilt fotavtryck och högt hållbarhetsbetyg, enligt koncernens hållbarhetsanalys.

– Upp till 10 procent av fonderna dedikeras dessutom till bolag som sitter på lösningar på framtidens klimatutmaningar. Till skillnad från aktivt förvaltade fonder är inte målet att förutse vilken enskild teknik som blir dominerande i framtiden. För att sprida riskerna investerar fonden istället i många olika tekniker, exempelvis i vindkraft, vattenkraft, solenergi och bergvärme.

SPP:s Plusfonder finns tillgängliga hos bland annat SPP, Avanza, Nordnet, fondmarknaden.se och Pensionsmyndigheten.

16 mars, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048