If: Flest stölder av bildelar sker i mars – rekordantal förra året

Flest stölder av bildelar sker i mars och september. Det visar en analys av If, som undersökt statistik av reservdelsstölder. Enligt If var förra året det värsta året någonsin när det gäller bildelsstölder. 

Analysen visar också att det blir allt vanligare att tjuvarna använder sig av störsändare för att komma in i bilarna.

Störsändarna är en elektronisk apparat som blockerar eller stör ut den signal som bilnyckeln sänder till bilen när du trycker för att låsa och eventuellt också larma den. Bilen låses alltså inte, och när du avlägsnat dig är det fritt fram för tjuvarna att länsa bilen.

Antalet reservdelsstölder ökade enligt If med 26 procent förra året, enligt statistik från branschorganisationen Larmtjänst.

– Vi såg en tydlig topp i stölderna under tidig vår och höst, mars och september, oktober, säger Lars Silfverswärd, ansvarig för skadeförebyggande arbete på If, i en presskommentar.

Framförallt är det utländska ligor som står för den här brottsligheten. Den stöldbegärligaste reservdelen är ratt/airbag, följt av navigationsenheter och zeonljus (strålkastare).

2017 har börjat något bättre än fjolåret med något lägre antal stölder i januari och februari.

– Det är fortfarande mycket illa, men samtidigt gläds vi åt att de åtgärder som vidtagits hittills har givit effekt. Bildelsstölderna har blivit ett reellt samhällsproblem och kommit upp högt på den politiska agendan. Samverkan mellan If, flera bilmärken, polisen och andra myndigheter och branschorganisationer har växlat upp rejält i tempo, säger Lars Silfverswärd.

19 mars, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048