Skandia: Hög examensålder bidrar till kraftigt sänkt pension

Skandia skriver i en rapport att Sverige har en av de högsta examensåldrarna inom OECD. Den verkliga etableringsåldern på arbetsmarknaden är närmare 30 år istället för 23, som Pensionsmyndigheten utgår från i sina typfallsberäkningar. Det innebär att pensionen för många kan bli betydligt lägre än förväntat.  

Skandia har i sin rapport ”Hög examensålder sänker pensionen” undersökt hur den sena etableringsåldern påverkar svenskarnas pensioner.

– Den sena etableringen på arbetsmarknaden för främst akademiker gör att pensionerna inte kommer att räcka till för stora grupper. Att bara höja pensionsåldern så som man gjort i den senaste pensionsöverenskommelsen räcker helt klart inte, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, i ett pressmeddelande.

I rapporten visas ett räkneexempel på en person med magisterexamen som väljer att jobba hela vägen till 70 år själv. Personen behöver själv spara cirka 1 550 kronor i månaden, närmare 1 000 kronor mer i månaden än vad Pensionsmyndighetens typfallsberäkningar visar, om hen vill nå en pension på 80 procent av slutlönen efter skatt. Vill man istället gå i pension vid 65 år behöver man spara uppemot 4 500 kronor i månaden.

Här hittar du Skandias rapport. 

19 mars, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048