LF: 6 av 10 företagare saknar kompetens för att hantera ohälsa

Sex av tio småföretagare saknar kompetens för att hantera fysisk eller psykisk ohälsa som drabbar en anställd. Det framgår av en undersökning genomförd på uppdrag av Länsförsäkringar. 

Länsförsäkringar påpekar att antalet personer som är sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa har ökat med nästan 130 procent sedan 2011. I dag är omkring 100 000 människor i Sverige sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa.

– Vår undersökning visar att mer än varannan chef i de mindre företagen anser sig sakna kompetens att ta hand om psykisk ohälsa. Det är mycket oroande med tanke på att sjukskrivning kan ha har sin grund i arbetslivet. Och har en medarbetare det besvärligt på hemmafronten är det extra betydelsefullt att jobbdelen fungerar bra, så att den totala påfrestningen inte blir för stor, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande.

Runt hälften av småföretagarna uppger också att de saknar verktyg att hantera stress, utmattning eller ångest hos en medarbetare. Lika många saknar verktygen för att stötta vid fysisk ohälsa såsom ryggont. Bland de lite större småföretagen med 5-10 anställda svarar fler att de har verktyg jämfört med småföretag med 1-4 anställda.

Undersökningen genomfördes av PFM Research genom telefonintervjuer med 1 000 slumpmässigt utvalda företagsledare i företag med 1 till 10 anställda.

20 mars, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048