NTF: Fortkörningar halveras med betala-som-du-kör-försäkring

Bilförare med betala-som-du-kör-försäkring har hälften som många fortkörningar som den genomsnittlige bilföraren. Det konstaterar NTF, nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, efter en analys av en miljon körda mil hos Paydrives försäkringstagare. 

Analysen visar att med betala-som-du-kör-försäkring är andelen fortkörningar 27 procent vilket kan jämföras med ett riksgenomsnitt på 56 procent.

– NTF har väntat länge på att riktiga betala-som-du-kör-försäkringar kommer till Sverige och nu har vi för första gången möjlighet att analysera effekterna. Vi vet inte hur bra Paydrives kunder var på att hålla hastigheten innan de blev kunder men vi vet att de nu håller hastigheten i betydligt högre utsträckning än genomsnittsbilisten. Vad vi skulle behöva nu är fler verktyg som på det här sättet påverkar människors beteende och får dem att sänka farten, säger Marie Nordén, generalsekreterare NTF, i en kommentar i ett pressmeddelande.

Hastigheten har stor inverkan på trafiksäkerheten. Med hastighetsdämpande åtgärder och med det incitament som en betala-som-du-kör-försäkring ger, kan ytterligare positiva effekter uppnås när det gäller antalet dödade och skadade. Om man lyckas minska medelhastigheten med 5 km/tim beräknas tio liv sparas årligen.

Samtidigt visar NTF:s analys att alla inte sänker hastigheten lika mycket med en betala-som-du-kör-försäkring. Tyska bilmärken körs lite fortare medan japanska bilar körs lugnare. Bland Paydrives kunder går det inte att uppvisa någon signifikant skillnad beroende på kön.

Här kan du ta del av pressinformationen från NTF i sin helhet.  

21 mars, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048