ARN: Aktsamhetsvillkoren hos Trygg-Hansa var för allmänna

Trygg-Hansas aktsamhetsvillkor var för allmänt formulerat och uppfyller därmed inte de krav som enligt lagen gäller för att det ska ha verkan som en säkerhetsföreskrift. Därför rekommenderar Allmänna reklamationsnämnden att försäkringstagaren efter en brandskada ersätts utan någon nedsättning av skadeersättningen. 

I mars 2017 brann en bastu ned vid försäkringstagarens fritidshus. Han anmälde skadan till Trygg-Hansa. 

Men Trygg-Hansa ville inte betala ut någon ersättning. De ansåg att försäkringstagaren inte uppfyllt aktsamhetskraven i försäkringsvillkoren. Detta eftersom bastun inte var besiktigad och godkänd av brandskyddskontrollant, och heller inte kontrollerad av sotare. 

Försäkringstagaren gick vidare till Allmänna reklamationsnämnden – och fick rätt. 

Nämnden menade nämligen att det aktsamhetsvillkor som Trygg-Hansa hänvisat till var alltför generellt till sin utformning för att uppfylla lagens krav. Trygg-Hansa ska därmed betala ut skadeersättningen utan nedsättning, enligt ARN:s rekommendation. 

Så här heter det i nämndens beslut: 

– Nämnden konstaterar att det åberopade aktsamhetsvillkoret har en generell utformning; några bestämda handlingssätt för att förebygga eller begränsa skada anges inte. Hänvisningen till bestämmelser i lag, annan författning eller föreskrift meddelad av myndighet är inte heller tillräckligt tydlig. Enligt nämndens mening uppfyller aktsamhetsvillkoret inte de krav som enligt lagen gäller för att det ska ha verkan som en säkerhetsföreskrift. Vid angivna förhållanden har Trygg-Hansa inte rätt att sätta ned försäkringsersättningen med stöd av aktsamhetsvillkoret. 

26 mars, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048