Collectum: De flesta tror de får mer pension än genomsnittet

De flesta svenskarna – 54 procent – tror att de kommer att få en bättre pension än genomsnittssvensken. Det visar en Sifoundersökning från Collectum. 

Bara var tredje svensk, 35 procent, tror enligt undersökningen att pensionen blir sämre än för genomsnittet.

– Oavsett om man tror på en god pension eller inte är det onödigt att gissa. Det är enkelt att logga in på minPension.se och ta reda på sin egen prognos, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum, i en presskommentar.

Undersökningen visar också att fler kvinnor än män tror på en sämre pension än genomsnittet, 42 procent jämfört med 28 procent. 

– Mitt bästa tips är att jobba hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension. Utan tjänstepension riskerar du att få mindre än hälften av den tidigare lönen som pensionär, säger Tomas Carlsson.

Undersökningen genomfördes 22–30 januari 2018. 1 016 personer i åldern 15 till 60 år, som ännu inte gått i pension, fick frågan ”Tror du att du kommer att få en bättre eller sämre pension än genomsnittssvensken?”. ”Mycket bättre” svarade 9 procent, ”Något bättre” svarade 45 procent, ”Något sämre” svarade 25 procent och ”Mycket sämre” svarade 10 procent. 11 procent svarade ”Tveksam, vet ej”.

Här kan du ta del av hela undersökningen. 

26 mars, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048