Lagrådsremiss om premiepensionen – ny utredning tillsätts inom kort

Under torsdagen lade regeringen fram en lagrådsremiss om de nya justerade reglerna för premiepensionssystemet. Inom kort tillsätts också en utredning om hur ett upphandlat fondtorg skulle kunna fungera. 

Lagrådsremissen bygger på de förslag som Pensionsgruppen tidigare har ställt sig bakom. 

– Nu tar vi nästa steg för att göra premiepensionssystemet mer tryggt och hållbart. Det är ett omfattande paket som kommer stänga ute oseriösa fondförvaltare och gör Sverige världsledande på klimatomställning av pensionssystemet, säger konsument- och finansmarknadsminister Per Bolund i en presskommentar.

Det här är några av de förslag som finns med i lagrådsremissen: 

• Det införs ett förbud mot marknadsföring och försäljning av tjänster och produkter på premiepensionsområdet via telefon.

• Fonder på fondtorget ska uppfylla vissa krav på hållbarhet. 

• Det införs ett krav på pensionssparares egenhändiga undertecknande vid fondbyte.

• Det blir också ett krav på minsta tillåtna förvaltat kapital för att få erbjuda fonder på fondtorget. 

Däremot ställs det – som väntat – inte upp något krav på att högst 50 procent av fondens förvaltade kapital ska komma från premiepensionen, vilket hade föreslagits tidigare.  

– Det visade sig att kravet riskerade att slå mot större seriösa aktörer och fonder som var tydligt anpassat för pensionssparande, säger Per Bolund i sin kommentar.

Det framgår också av information från regeringen att det inom kort presenteras en utredning med sikte på att ta fram förslag på ett tryggt, kontrollerat och professionellt upphandlat fondtorg.

 

Förslagen om egenhändigt undertecknande och förbudet mot marknadsföring och försäljning via telefon är tänkt att träda i kraft den 1 juli. Övriga förslag träder i kraft den 1 november.

Här kan du ta del av lagrådsremissen. 

29 mars, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048