Det digitala försäkringsbolaget Hedvig drar igång under våren

Inom kort lanseras det digitala försäkringsbolaget Hedvig. Hos Hedvig är försäkringarna utan bindningstid och kan tecknas via en app – och en del av överskottet går till välgörande ändamål. Försäkringsgivare är Interhannover.

Hedvig kan beskrivas som en avancerad insurtech-startup med fokus på digitala konsumentförsäkringar. Försäkringarna kan tecknas både på bolagets hemsida och via en app som finns både för IOS och Android. I presentationen av bolaget använder man gärna digitala buzzwords som machine learning och AI.

Grundare av Hedvig är VD Lucas Carlsén, CTO John Ardelius och COO Fredrik Fors. Lucas Carlsén har tidigare arbetat vid McKinsey och Ericsson. John Ardelius har en bakgrund från bland annat McKinsey och HiQ och har doktorerat inom området machine learning. Fredrik Fors är jurist och har tidigare varit anställd vid advokatfirman Roschier.

I en första vända satsar Hedvig på hemförsäkringar. Det blir möjligt att teckna försäkringar både för hyresrätter och för bostadsrätter. Försäkringarna är utan uppsägningstid och utan bidningstid, vilket sägs vara unikt på den svenska marknaden.

Hedvig fungerar som agentur för Interhannover som ingår i Hannover Re-koncernen. Interhannover är bland annat också försäkringsgivaren bakom Svedea.

En speciell sak med Hedvig är att man tänker sig att delar av det överskott som bolaget kan gå med i framtiden ska gå till olika välgörande ändamål. Så här beskrivs det på Hedvigs hemsida:

– Ett vanligt försäkringsbolag hade tagit pengarna som extra vinst. Det gör inte jag. När det blir pengar över skänks de istället till ett gott ändamål. Du bestämmer vilket!

Detta innebär dock inte att bolaget inte är tänkt att gå med någon vinst. Däremot kan man sägas vara mer transparent än andra försäkringsbolag när det gäller kostnader, genom att kostnadsuttaget blir låst till 20 procent av premien. Så här uttrycks det på hemsidan.

– Jag tar en fast avgift på 20% av det du betalar varje månad för att kunna ge dig bra service. Men jag tar aldrig mer än så! 

Av informationen på hemsidan framgår också att satsningen har externa finansiärer, vid sidan av de tre grundarna. ”Vi backas dessutom av investerare som har investerat i, byggt upp och gett dig några av Sveriges bästa tjänster – som Spotify, Avanza och Klarna.”, heter det i presentationen.

 

Fakta om Hedvig

Bolaget bakom tjänsten heter Hedvig AB och grundades i december 2016. Företaget har sitt huvudkontor i Norrskens lokaler på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Norrsken drivs av en av grundarna bakom betaltjänstbolaget Klarna, Niklas Adalberth, och flera andra startups i Norrsken har det gemensamt att de har någon form av välgörande syfte.

Varumärkesskydd för Hedvig har lämnats in, både för den svenska marknaden och i form av en EU-registrering

3 april, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048