If: Bara varannan passagerare i buss har på sig säkerhetsbälte

Trots att det är lag på att använda säkerhetsbälte i buss, struntar varannan passagerare i att ta på sig bälte. Det visar en undersökning från försäkringsbolaget If.

Denna vecka har det gått ett år sedan den tragiska bussolyckan utanför Sveg i Härjedalen. Tre personer avled, fem skadades allvarligt. Av de 58 passagerarna hade 16 säkerhetsbälte på sig.

Sedan år 2004 är det lag på att alla bussar för långfärdstrafik och regionaltrafik ska vara utrustade med säkerhetsbälte. Det är också lag på att använda bälte i buss om det finns.

Men i en undersökning med 3 650 svarande som If gjort uppger bara 50 procent att de alltid använder bälte när de åker långfärdsbuss, och 28 procent att de gör det ibland. Var femte person – 22 procent – använder aldrig bälte.

Bältesanvändningen ökar med stigande ålder. Bland 18-34-åringar uppger 38 procent att de alltid har bälte medan motsvarande siffra för resenärer över 55 år är 61 procent.

– I bilen är det för de flesta en självklarhet att sätta på sig bältet, men i bussen upplevs det som valfritt. Många vet inte att det faktiskt finns en lag om att de måste använda bussbälte, säger Dan Falconer, trafiksäkerhetsexpert på If.

4 april, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048