Skandia: Spotify är en av våra bästa investeringar någonsin

Spotify är en av de bästa investeringarna någonsin i Skandias portfölj för onoterade företag. Det skriver Skandia i en kommentar efter Spotifys börsnotering under gårdagen. 

Skandia påpekar på sin hemsida att när många andra stora institutionella investerare i början av 2000-talet flydde från den då sargade internetsektorn, så stannade Skandia kvar.

Sedan 2007 har Skandia investerat över 40 miljarder kronor i onoterade företag och byggt upp stora innehav i den nya tidens tillväxtraketer, som exempelvis Spotify, iZettle och Klarna.

– Storleken på vår livportfölj gör att vi kan vara mycket långsiktiga i våra investeringar, säger Jonas Nyquist, chef för området Private Equity och Infrastruktur på Skandia, i en kommentar på Skandias hemsida.

– Vi började redan på 1980-talet investera i alternativa tillgångsslag och har skapat en mycket gynnsam position på marknaderna. Vi är ständigt ute och träffar förvaltare både i USA och Europa. Det, i kombination med Skandias starka varumärke och den avkastning vi har levererat, gör att vi har stora möjligheter att investera i nya attraktiva fonder. Det ena ger det andra. Och vinsterna hamnar i form av avkastning hos våra kunder, som i ett ömsesidigt bolag också är ägare.

Skandia är delägare i Spotify via Creandums fond II och har funnits med bland investerarna sedan 2008. Totalt har Skandia investerat drygt 14 miljarder kronor i teknikrelaterade fonder. Av dessa finns omkring 2,5 miljarder kronor i nordiska fonder, bland annat Northzone och Creandum. Ungefär 10 procent av Skandias livportfölj på totalt ca 430 miljarder kronor är placerat i fonder för onoterade bolag, vilket enligt Skandia är en betydligt större andel jämfört med de flesta andra svenska institutionerna.

– Det har betalat sig rejält i form av hög avkastning till pensionsspararna. Våra alternativa investeringar ökade ifjol med 12 procent. Våra investeringar sker via fonder och förvaltare. Ett exempel på en direktinvestering är vår investering på 300 miljoner kronor i Klarna. Snittavkastningen på Skandias investeringar i fonder för onoterade bolag som gjorts under de senaste 10 åren ligger på nästan 18 procent om året, vilket är över fyra procentenheter bättre per år än ett brett börsindex. Det motsvarar totalt åtta miljarder kronor mer än om pengarna hade varit investerade på börsen, säger Jonas Nyquist.

4 april, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048