Folksam: Knäkontroll har minskat skadorna inom damfotboll

Träningsprogrammet Knäkontroll har lett till betydligt färre skador inom damfotbollen, konstaterar Folksam i ett pressmeddelande i dag. 

Bakgrunden till satsningen på träningsprogrammet är at många unga fotbollsspelande flickor drabbas av svåra knäskador. Det är en vanlig orsak till att många tvingas sluta spela fotboll och senare kan skadorna leda till artros.

En genomgång visar att sedan 2010 – då Svenska Fotbollförbundet beslutade att övningarna i Knäkontroll skulle läggas in nationellt i tränarutbildningen – har knäskadorna minskat med 21 procent.

De föreslagna övningarna i programmet tar mellan 10 och 15 minuter per dag att genomföra.

– Det allra viktigaste är att man gör övningarna kontinuerligt och får in dem som en naturlig del av träningen. Studier visar att man ska göra övningarna minst två gånger i veckan, men det bästa är om man får in den vid varje träning, säger Malin Åman, idrottsskadeforskare för Folksam och GIH.

Knäkontrollprojektet startade 2006 och är ett samarbete mellan Folksam, Svenska Fotbollförbundet och Sisu Idrottsböcker. Den vetenskapliga studien genomfördes på Linköpings Universitet från 2006 till 2013 och några av landets ledande sjukgymnaster utvecklade de skadeförebyggande övningarna.

Knäkontroll har tidigare funnits som app, men nu flyttas tjänsten till knakontroll.se eftersom det går enklare att uppdatera materialet där. 

12 april, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048