Euler Hermes: Nu ökar konkurserna i Sverige igen

Euler Hermes spår att antalet konkurser kommer att öka under 2018. Det framgår av en färsk analys om konjunkturläget i Europa. 

Enligt Euler Hermes har den globala ekonomin haft svårt att återhämta sig efter finanskrisen. Nu börjar konkurserna återigen öka runt om i världen.

Under 2016 minskade antalet konkurser med 6 procent. Sverige låg då på en lägre nivå än före finanskrisen. Sedan dess har dock läget försämrats. Med en ökning av konkurserna med 6 procent 2017 och en förväntad ökning med 2 procent 2018 väntas Sverige nå samma nivå som under perioden före finanskrisen; 2003–2007.

Euler Hermes konstaterar stora regionala skillnader när det gäller konkurser. I västra Europa överlag och i Nordamerika väntas en minskning på 3 respektive 2 procent.

Det kan jämföras med utvecklingen i Latinamerika där antalet konkurser väntas öka med 2 procent, jämfört med 14 procent förra året. Undantaget i Europa är Storbritannien där antalet konkurser väntas öka med 8 procent under 2018.

Prognosen för Afrika/Mellanöstern och Asien/Stillahavsområdet pekar på en ökning på 5 procent respektive 31 procent under 2018, jämfört med 3 procent och 33 procent under 2017. I Kina väntas antalet konkurser öka med  50 procent på grund av en dramatisk ökning av kinesiska ”zombie-företag” som förväntas få sitt kreditbetyg sänkt.

– Utvecklingen i Storbritannien är mycket oroväckande. Den för med sig en förändring vad gäller riskprofil för de företag som exporterar till Storbritannien. Företag som exporterar till Kina måste dessutom vara medvetna om att det i genomsnitt tar 89 dagar att få tillbaka sina pengar, säger Henrik Bromeé, Country manager på Euler Hermes, i en presskommentar. 

Här kan du ta del av Euler Hermers Global Insolvency Index.

16 april, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048