-0,4 procents avkastning för Alectas förmånsbestämda pension

Alectas förmånsbestämda pensioner, som står för den dominerande delen av Alectas förvaltade kapital, hade under första kvartalet i år en avkastning på -0,4 procent. Alecta Optimal, det vill säga bolagets premiebestämda produkt, hade en avkastning på –0,8 procent. 

Alectas förmånsbestämda försäkring har den senaste femårsperioden haft en genomsnittlig årsavkastning på 7,4 procent. Vid utgången av första kvartalet hade Alecta 734 miljarder kronor under förvaltning i sin förmånsbestämda portfölj.

Alecta Optimals avkastning den senaste femårsperioden har legat på i genomsnitt 9,7 procent per år vilket är 2 procentenheter bättre än produktens jämförelseindex. Det senaste kvartalets avkastning är däremot 0,8 procentenheter sämre än jämförelseindexet. Vid utgången av första kvartalet stod Alecta Optimal för cirka 95 miljarder kronor av det förvaltade kapitalet. 

I sin pressinformation framhåller Alecta att man har lyckats sänka sina kostnader. Kapitalförvaltningskostnadsprocenten var under årets första kvartal 0,021 (0,024). Sänkningen ligger i linje med Alectas vision om att vara världens mest kostnadseffektiva tjänstepensionsbolag.

Under första kvartalet utsågs Alecta på nytt till ickevalsbolag i ytterligare fem år för den premiebestämda ålderspensionen i ITP-planen.

– Det är mycket glädjande att vi fick förlängt förtroende. Det visar på styrkan i vår premiebestämda produkt, Alecta Optimal Pension. Nu fortsätter vi med fullt fokus på att leverera kundnytta genom att skapa så mycket tjänstepensionsvärde som möjligt och att våra kunder därmed kan känna sig trygga och nöjda med Alecta, säger Alectas VD Magnus Billing i en presskommentar i dagens kvartalsrapport.

24 april, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048