Garantipension för pensionärer i utlandet utreds efter ny EU-dom

Har personer bosatta i utlandet rätt till svensk garantipension? Inom kort tillsätter regeringen en utredning om detta, med anledning av en färsk EU-dom om pensioner. I väntan på utredningen ska garantipension betalas ut minst till 2020, enligt en överenskommelse i pensionsgruppen.  

Det var i december som EU-domstolen meddelade en dom som kan få betydelse för den svenska garantipensionen. Domen innebär att det saknas stöd för att betala ut garantipension till svenska pensionärer inom EU-/EES-området och Schweiz.

Regeringen kommer inom kort att tillsätta en utredning som analyserar domens konsekvenser och föreslår förändringar.

I väntan på utredningen föreslås nu att garantipensionen fortsatt ska att betalas ut till pensionärer i utlandet fram till åtminstone 2020. Totalt sett berörs knappt 43 000 pensionärer som bott och arbetat i Sverige, men i dag bor utomlands och får garantipension. Regeringen och alla de partier som står bakom pensionssystemet har ställt sig bakom förslaget.

– Pensionärer förtjänar trygghet och när det sker stora förändringar är det viktigt att de inte sker över en natt. Därför ser vi nu till att ta ansvar för de människor som har bott och arbetat i Sverige genom att få på plats en tillfällig lagstiftning, säger socialminister Annika Strandhäll i en presskommentar.

Hit betalas svensk garantipension i dag

Så här fördelar sig i dag antalet personer med garantipension som är bosatta utanför Sverige men inom EU/EES eller Schweiz:

Finland                   17 044
Tyskland                 5 340
Norge                      5 099
Danmark                 3 034
Spanien                  2 000
Storbritannien        1 648
Grekland                 1 451
Frankrike                1 240
Schweiz                  1 206
Italien                      1 030
Övriga EU-/
EES-länder             3 597

Totalt                    42 689

30 april, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048