Folksamgruppen satsar 300 MEUR i nystartad fastighetsfond

Folksam meddelar i dag att man startar en ny fond-i-fond som investerar i fastigheter och bara är öppen för bolag inom Folksamgruppen. Satsningen görs i samarbete med kapitalförvaltaren Aberdeen Standard Investments och avsikten är att investera 300 miljoner euro de kommande tre–fyra åren på den europeiska fastighetsmarknaden. 

Initialt investerar Folksam 100 miljoner euro i fonden, som fått namnet AIPP Folksam Europe II. Investeringarna kommer huvudsakligen att göras i onoterade fonder men potentiellt även i joint ventures och som co-investments.

– Folksamgruppen investerar i fastigheter för att de bidrar till god riskspridning och högre förväntad avkastning, säger Michael Kjeller, chef för Kapitalförvaltning i Folksamgruppen, i ett pressmeddelande under onsdagen.

– Vi kan helt enkelt få en högre avkastning över tid på våra kunders kapital utan att höja risknivån. På den svenska fastighetsmarknaden har vi under senare år varit en framgångsrik investerare i fastigheter av hög kvalitet. Med den här investeringen har vi ambitionen att komma åt motsvarande typ av fastigheter fast ute i Europa. Vi har dock inte resurser nog för att göra detta med vår egen organisation och har därför valt ett samarbete med Aberdeen Standard Investments som är en erkänt skicklig aktör inom området, fortsätter Michael Kjeller.

Folksamgruppen har ett samarbete med Aberdeen Standard Investments som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Enligt Folksam är man en av de äldsta kunderna till Aberdeen Standard Investments Real Estate. Aberdeen Standard Investments beskriver sig som Storbritanniens största aktiva kapitalförvaltaren. Bakom bolaget står Aberdeen Asset Management och Standard Life Investments.  

2 maj, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048