AMF:s totalavkastning sjönk till 0,7 procent första kvartalet

AMF:s totalavkastning första kvartalet uppgick till 0,7 procent, att jämföra med 2,5 procent motsvarande period 2017. Det framgår av AMF:s kvartalsrapport i dag på morgonen.

Till stor är det AMF:s aktieportfölj som har bidragit positivt till avkastningen, medan har ränteportföljen tyngts av stigande räntor.

Den genomsnittliga årsavkastningen har under de senaste fem åren varit 7,9 (8,5) procent och 7,2 (6,4) procent under de senaste tio åren.

Premieinkomsten för traditionell försäkring steg till 12,4 (11,7) miljarder kronor. Premier för fondförsäkring, redovisat som insättningar till investeringsavtal, uppgick till 1,7 (1,6) miljarder kronor. Under perioden uppgick förvaltningskostnaden för traditionell försäkring till 0,11 (0,12) procent.

Så här kommenterar AMF:s VD Johan Sidenmark kvartalsresultatet:

– Vi lägger ett turbulent kvartal till handlingarna som inskärper bilden av att vi kan förvänta oss en mer osäker utveckling på de finansiella marknaderna framöver. Jag är mot den bakgrunden glad över att vi under ett antal år målmedvetet arbetat för att stärka vår förmåga att leverera en konkurrenskraftig avkastning, även i en mer lågavkastande miljö. Vi har investerat och kommer att fortsätta investera i onoterade och alternativa tillgångar, något vi har särskilt goda möjligheter att göra tack vara vår starka solvens och vår långsiktiga investeringshorisont. Vi har även en stor styrka i våra riktigt låga kostnader per kund, som innebär att vi kan hålla bland de lägsta avgifterna i branschen. Det är positivt oavsett konjunkturläge givetvis, men särskilt viktigt för pensionsspararna i ett läge där pengarna inte kan förväntas växa lika snabbt som vi vant oss vid.

AMF – inklusive dotterbolagen AMF Fastigheter AB och AMF Fonder AB – förvaltar totalt 604 (582) miljarder kronor. Av detta avser 477 (458) miljarder kronor traditionell försäkring.

3 maj, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048