Folksam nu över 400 miljarder kr i förvaltat kapital

Premievolymen minskar, både inom sakförsäkring och livförsäkring. Det framgår av Folksams kvartalsrapport som presenterades i dag på morgonen.

Totalt sett sjönk premievolymen för hela Folksamgruppen – det vill säga både skadeförsäkring och livförsäkring – till 22,2 miljarder kronor, att jämföra med 22,6 miljarder kronor motsvarande period föregående år.

Det förvaltade kapitalet för hela Folksamgruppen steg från årsskiftet till 406 (394) miljarder kronor. Till det kommer fondförsäkringstillgångar på 143 miljarder kronor, en ökning från årsskiftet då fondförsäkringstillgångarna var på 140 miljarder kronor.

Folksam Sak – CR ned till 101,6

Inom skadeförsäkring ökade premieintäkten svagt till 3 530 (3 525) miljoner kronor. Moderbolaget Folksam Sak förbättrade sitt combined ratio till 101,6 (102,4) procent. Resultatet i Folksam Sak vände till en vinst på 129 (–9) miljoner kronor.

Folksam Liv: sjunkande avkastning

Premieinkomsten i Folksam Liv-gruppen sjönk till 18 677 (19 098) miljoner kronor.

Totalavkastningen i moderbolaget Folksam Liv uppgick till 0,7 (1,7) procent.

KPA Pensionsförsäkrings totalavkastning minskade till 0,4 (2,0) procent.

”Ökat tryck på effektivisering”

Folksams koncernchef Jens Henriksson trycker i sin kommentar till kvartalsrapporten på Folksams förvärv av gröna obligationer, och av investeringar som gynnar FN:s utvecklingsmål:

– Under den senaste tiden har vi gjort två investeringar som förtjänar särskilda omnämnanden. I februari gjorde vi vår tredje obligationsinvestering på 350 miljoner amerikanska dollar av ett organ inom Världsbanken. Den här gången gällde det dock inte gröna obligationer, utan genom förvärvet vill vi lyfta fram FN:s 17 globala utvecklingsmål och rikta fokus mot fem av dem. Den andra investeringen gjorde vi i efter kvartalets utgång i april. Till ett värde av 400 miljoner amerikanska dollar, eller drygt tre miljarder kronor, köpte vi gröna obligationer som Europeiska investeringsbanken gav ut. Det är Folksamgruppens hittills största enskilda förvärv. Med vår fortsatta framfart på marknaden för gröna obligationer har vi nu passerat 20 miljarder kronor i tillgångsslaget och närmar oss målet om att före utgången av 2018 äga 25 miljarder kronor i det. Det känns fint.

Jens Henriksson nämner också särskilt Folksams omorganisation till endast två affärsområden – sak och liv:

– Inom Folksamgruppen har vi haft fortsatt fokus på vardagen och på stabilitet. På kundmötet – och på effektivisering. En hel del sker löpande, men nu har vi höjt växeln ytterligare inför de närmsta åren. Ett led i detta är den renodling av organisationen till att endast omfatta affärsområdena Liv och Sak, som vi införde från och med den första april 2018. Förändringen ger affärsområdena tydligare ansvar för resultat och lönsamhet. Den ökar trycket på effektivisering, som i slutänden gör det möjligt för oss att sätta lägre premier och bättre villkor för våra kunder och ägare.

– Vi har mycket arbete som väntar. Men i grunden handlar det om att öka tryggheten för kunderna. Och i alla de utmaningar som ligger framför oss kan vi hitta kraft i det faktum att kunderna är nöjda med oss och stannar allt längre. Det är vi stolta över. Och det ger oss en tydlig målbild om vad vi ska fortsätta att jobba mot, avslutar Jens Henriksson sin kommentar.

 

4 maj, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048