Skatterättsnämnden: Skattepliktig förmån att få råd om pension

• Nu blir goda råd dyra. Individuella pensionsrådgivning ses som en skattepliktig förmån. 

Nu blir goda råd dyra! Skatterättsnämnden har i et färskt ställningstagande kommit fram till att det är en skattepliktig förmån att få individuell pensionsrådgivning betald av arbetsgivaren. 

Så här formulerar Skatterättsnämnden detta i sitt beslut: 

– Individuella pensionsvägledningar av olika omfattning där information först hämtas in och sedan ges i ett sammanhang tillsammans med rådgivning har setts som sammansatta tjänster som utgör skattepliktiga förmåner.

I pilotfallet som nu avgjorts av Skatterättsnämnden, hade ett företag informerat nämnden om att man avsåg att  erbjuda anställda både allmän information om pension, och individuell information och rådgivning av olika omfattning.

Den individuella rådgivningen – digital eller personlig – skulle bland annat handla om vilka val den enskilde kunde göra och vilka val som kunde vara lämpliga. Pensionsvalen skulle baseras på en analys av den anställdes ekonomiska situation, kunskap och erfarenhet, riskprofil och individuella önskemål.

Skatterättsnämnden menar i sin bedömning sammanfattningsvis att den individuella rådgivningen om pension utgör ett paket som i sin helhet bör ses som den skattepliktig förmån. Nämnden konstaterar också att det heller inte finns något uttryckligt undantag för skatteplikten för just denna typ av förmån.

Här kan du läsa Skatterättsnämndens beslut. 

 
8 maj, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048