Branschen och FI diskuterar ny redovisningsstandard

Finansinspektionen kommer under maj–september att genomföra en serie diskussionsmöten, för att ta in branschens synpunkter när det gäller den nya redovisningsstandarden, meddelar Svensk Försäkring.  

Vi är på väg att få en ny global redovisningsstandard som rör försäkring – IFRS 17. 

FI är på väg att dra igång ett regelverksprojekt kopplat till IFRS 17. FI:s projekt beräknas starta under 2019. Det nya regelverket kan komma att träda i kraft den 1 januari 2021.

IFRS 17-standarden har visserligen inte fullt ut antagits av EU än, men FI har valt att redan nu genomföra FI diskussionsmöten med försäkringsbranschen. Med tanke på att omställningen väntas bli omfattande, kan det vara bra att få in synpunkter i ett tidigt skede. 

Inför diskussionsmötena hos FI, kommer Svensk Försäkring att arrangera förberedande möten.

– Branschen har nu chansen att påverka utformningen av de nya föreskrifterna, säger Karin Chenon, ekonom på Svensk Försäkring, i en presskommentar.

– Vi ges möjlighet att belysa för FI vilka effekter standarden får för svenska förhållanden och vilka delar i standarden som kanske inte är så relevanta. IFRS 17 är en mycket komplex standard där vi gemensamt behöver samla alla krafter till den utmaning försäkringsföretagen ställs inför när de ska implementera standarden. Finansinspektionens initiativ välkomnas varmt av oss i branschen.

11 maj, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048