Solidar Fonder överklagar FI:s beslut om sanktion

I förra veckan, den 9 maj, inkom Solidar Fonder med ett överklagande av Finansinspektionens beslut om sanktion mot bolaget. 

Det var den 17 april som Finansinspektionen beslutade om en varning och om en sanktionsavgift på 10 miljoner kronor för fondbolaget Solidar Fonder AB. 

Bakgrunden till beslutet var att FI:s undersökning visat att Solidar haft allvarliga brister i sin hantering av intressekonflikter samt bristfälliga rutiner och kontroller för riskbedömning och riskhantering.

Det handlar om samma typ av hantering som även Allra varit inblandad i. Solidar genomförde omfattande och ifrågasatta transaktioner i derivatinstrumentet med bolaget DSP för vissa av Solidars fonder. Samtidigt hade styrelseledamöter i Solidar ekonomiska intressen i DSP. Enligt FI hanterade Solidar inte dessa intressekonflikter på ett strukturerat sätt. Solidar vidtog inte heller tillräckliga åtgärder för att säkerställa att bolaget handlade uteslutande i fondandelsägarnas intresse.

Eftersom Solidar Fonder vidtagit åtgärder för att komma till rätta med bristerna valde FI att stanna vid en varning mot bolaget, förenat med sanktionsavgiften på 10 miljoner kronor. 

Efter Finansinspektionens sanktion har Pensionsmyndigheten beslutat att avregistrera Solidars fonder från premiepensionstorget. Även flera andra fondtorg har valt att plocka bort Solidars fonder ur sitt utbud. 

15 maj, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048