Allemanspension! Skandia kräver nytt skattegynnat sparande

Skandia kräver en ny skattegynnad sparform för att stärka pensionen. I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver VD Frans Lindelöw och sparekonom Mattias Munter att det krävs ett tydligt incitament för att få svenska folket att spara till pensionen. Den nya sparformen allemanspension presenteras i en separat rapport från Skandia. 

Artikelförfattarna konstaterar att pensionssystemet är satt under press, bland annat på grund av ökad medellivslängd och sent inträda på arbetsmarknaden. 

Samtidigt har politikerna stiftat lagar som gör det mindre förmånligt att spara själv till pensionen. Det avdragsgilla pensionssparandet har avskaffats och skatten på ISK-sparandet har de senaste åren höjts två gånger. 

En undersökning som Skandia hänvisar till i ett pressmeddelande i dag på morgonen visar att 17 procent av svenskarna har minskat sitt sparande under senare tid. 

Skandias förslag är nu att införa ett helt nytt förmånligt sparande, som man kallar för allemanspension. Allemanspensionen presenteras av Skandia i en separat rapport som offentliggjordes i dag. 

Enlgit Skandias förslag ska skatten på ett sparkapital i allemanspension för 2018 ligga på 0,08 procent, vilket motsvarar en sjättedel av den nuvarande skatten på sparande i ISK.

– Det är ett tydligt incitament som vi bedömer åter skulle få fler människor att spara till sin pension i Sverige, heter det i artikeln.

Enligt Skandias förslag ska pengarna på ett allemanspensionskonto vara öronmärkta för pensionssparande och inte kunna tas ut i förtid.

Här kan du ta del av Skandias rapport om allemanspensionen. 

20 maj, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048