Skatteverket överklagar dom om moms för SPP:s fondförsäkringar

Kan fondförsäkring vara en kollektiv sparform? Nej, menar Skatteverket, som har överklagat en skattedom om SPP:s fondförsäkringar med entrélösning.

Målet kom upp i Förvaltningsrätten sedan SPP Pension & Försäkring AB momsgrupp överklagat ett momsbeslut från Skatteverket.

SPP menade att momsen på vissa inköpta tjänster för fondförvaltning skulle vara avdragsgill, och överklagade därför Skatteverkets beslut att neka avdrag för momsen. SPP hänvisade till en dom i EU-domstolen och framförde att det handlade om kollektiva investeringar. Totalt handlade det om 30 miljoner kronor för åren 2009 och 2010. 

SPP fick delvis rätt i Förvaltningsrätten.

Domstolen ansåg att SPP skulle få göra avdrag för moms på de tjänster som gällde förvaltning i sparformen ”fondförsäkring med entrélösning” – däremot inte för traditionell försäkring eller Fritt val.

Skatteverket har nu överklagat domen till Kammarrätten.

I sin argumentation i överklagandet framhåller Skatteverket att ”fondförsäkring med entrélösning” i SPP bör definieras som en individuell fondplaceringstjänst, inte som en kollektiv sparform.

– Det är SPP som har att visa att förutsättningarna för undantaget från skatteplikt är uppfyllda. Skatteverket anser att SPP inte har visat att det är fråga om en särskild investeringsfond och därmed inte heller förvaltning av en särskild investeringsfond, skriver Skatteverket i sitt överklagande.

21 maj, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048