Livförsäkringspremierna har ökat med 7 procent på ett år

Under den senaste tolvmånadersperioden växte premierna inom livförsäkring med 7 procent, jämfört med motsvarande period för ett år sedan. Det framgår av Svensk Försäkrings kvartalsstatistik som presenterades i dag. Samtidigt ökade skadeförsäkringspremierna med 3 procent. 

Summerar man premieinbetalningarna inom liv och sak ligger ökningen av premievolymen sammanlagt på 6 procent. 

– Det är en fortsatt stark ökningstakt, även om takten inte är lika hög som de senaste kvartalen, heter det i rapporten från Svensk Försäkring.

Inom livförsäkring låg ökningen av privata kapitalförsäkringar på hela 16 procent under perioden. 

– Den kraftiga ökningen av kapitalförsäkringar indikerar att människor söker nya sätt att på ett tryggt sätt spara till sin pension, säger Svensk Försäkrings chefsekonom Anna Pettersson Westerberg i en kommentar.

– Att människor tar ansvar och sparar långsiktigt är positivt. Risken finns dock att de grupper som tidigare sparade i privata pensionsförsäkringar, exempelvis kvinnor med lägre inkomster, inte sparar på egen hand efter att avdragsrätten slopades. Det vore olyckligt om samma grupper saknar eller har en lägre tjänstepension. Det kan medföra stora skillnader i pension i framtiden.

Inom skadeförsäkring ökade sjuk- och olycksfallsförsäkringarna med 6 procent under den senaste tolvmånadersperioden, medan trafik- och motorförsäkring ökade med 3 procent. 

– Att premieinkomsterna ökar beror till stor del på den goda ekonomiska utvecklingen i Sverige under de senaste åren. Till exempel ökar efterfrågan på företagsförsäkringar när företagen expanderar och efterfrågan på hemförsäkringar stiger när hushållens disponibla inkomster ökar. Förhållandet mellan premieinkomsterna till skadeförsäkringar och BNP är tydligt, säger Anna Pettersson Westerberg.

Här kan du ta del av hela kvartalsstatistiken från Svensk Försäkring. 

23 maj, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048