Folksam ber om ursäkt – blandade ihop siffrorna i färgtest

• Falu Vapen – nu rätteligen utnämnd till testvinnare. 

Folksam tvingas i dag be om ursäkt för att man blandat ihop siffrorna i sitt uppmärksammade årliga test av utomhusfärger som publicerades tidigare i maj. 

Av Folksams rättelse framgår att även utomhusfärgen Falu Vapen klarade alla krav på funktion, miljö och hälsa i Folksams färgtest 2018. Falu Vapen är därmed testvinnare tillsammans med Nordica Eko, Rusta Premium Fasadfärg och Biltema Träfasad V som tidigare rapporterats som vinnare.

– Det är få saker som engagerar våra villakunder så mycket som utomhusfärger, så vi engagerar oss självklart för att göra testet empiriskt vederhäftigt. Nu står det klart att vi protokollfört Falu Vapen på fel sätt, vilket vi djupt beklagar, säger Folksams hållbarhetschef, Karin Stenmar i en presskommentar.

Det var när Folksams test av utomhusfärger genomfördes för sjätte gången som det gick snett i hanteringen. Testet omfattade 46 utomhusfärger som testades på 24 paneler, fördelade på fyra teststationer på hemliga platser – från Alnarp i söder till Vindeln i norr. På baksidan av varje målad panel finns ett ID-nummer kopplat till ett färgsystem.

– När vi upptäcker ett problem som krackelering, avflagning eller alg- och mögelpåväxt på en panel så tittar vi på baksidan för att se vilket ID-nummer panelen har. Denna information skrivs därefter in i ett protokoll. Det var här det blev fel. Panelen intill hade stora problem med krackelering och avflagning men vi skrev in uppgifterna för fel panel, säger testledaren Stefan Hjort i ett pressmeddelande från Folksam.

Enligt Folksam är det första gången ett liknande misstag sker. 

25 maj, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048