Solidar Fonder: Grundlösa och orealistiska påståenden från FI

I sitt överklagande av Finansinspektionens varning och sanktion skriver Solidar Fonder att flera av de påståenden som Finansinspektionen har gjort helt saknar grund. 

Den 17 april beslutade Finansinspektionen om en varning och om en sanktionsavgift på 10 miljoner kronor för fondbolaget Solidar Fonder AB.

En FI-undersökning hade visat att Solidar haft brister i sin hantering av intressekonflikter och i rutinerna för riskbedömning och riskhantering. FI anmärkte bland annat på att Solidar genomförde transaktioner i derivatinstrumentet med bolaget DSP för vissa av Solidars fonder, samtidigt som styrelseledamöter i Solidar hade ekonomiska intressen i bolaget. Enligt FI hanterade Solidar inte dessa intressekonflikter tillräckligt bra. Efter Finansinspektionens sanktion har Pensionsmyndigheten beslutat att avregistrera Solidars fonder från premiepensionstorget. 

I sitt överklagande av Finansinspektionens beslut skriver nu Solidar Fonder att det är helt grundlöst att hävda att Solidar Fonder i strid med andelsägarnas intresse har betalat ett courtage som är 33 miljoner kronor för högt. Solidar Fonder menar att FI:s beslut innehåller spekulativa och hypotetiska omständigheter. I övrigt skriver Solidar Fonder bland annat att inspektionens resonemang om en alternativ förvaltningsstrategi är i grunden felaktig och orealistisk och skulle ha förutsatt brott mot regelverket för värdepappersfonder. Man menar också att   

Du som abonnerar på Sak & Liv Premium kan ta del av hela överklagandet här. 

 

25 maj, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048