Länsförsäkringar: Kvinnor tempar pensionen mer än män

Kvinnor föredrar i högre utsträckning än män att få pensionen utbetald under så kort tid som möjligt. Det gäller både tjänstepension och eget pensionssparande, visar en undersökning från Länsförsäkringar. 

Kvinnor har generellt en kortare medelutbetalningstid än män, och färre kvinnor än män väljer livsvarig utbetalning av pensionen.

– Tyvärr är nog förklaringen ganska enkel. Med ett betydligt lägre totalt pensionskapital än männen skulle många kvinnor behöva jobba längre för att på så sätt öka sin pension. När de väl slutar arbeta påverkar det hur de tar ut tjänstepensionen och det privata sparandet, i många fall tar de ut den på kort tid för att kunna behålla en rimlig levnadsstandard och ha en pension som det faktiskt går att leva på. Färska siffror från Fondbolagens förening visar också att 52 procent av kvinnorna uppger att de har ett behov av ett privat pensionssparande, jämfört med 40 procent av männen, säger Emma Persson, Länsförsäkringars privatekonom, i en presskommentar.

Enligt Länsförsäkringar visar statistiken att kvinnor jobbar längre innan de börja ta ut sin tjänstepension eller privata pension, och att 47 procent väljer den kortaste betalningstiden – normalt är fem år. Motsvarande siffra för männen är 41 procent. 

 – Vi har i grunden ett bra och stabilt pensionssystem, men ett allt större ansvar för den framtida pensionen har skjutits över på individen och arbetsgivaren. Det gäller att vara medveten om hur olika val man gör under livet påverkar pensionen. Vi ser att fler kvinnor oroar sig över om de kommer att klara sig på den framtida pensionen. Det kan bland annat ha att göra med lägre lönenivåer, att fler kvinnor jobbar deltid när barnen är små och att kvinnorna lever längre än männen. Kvinnor har också högre etableringsålder än män på arbetsmarknaden, vilket påverkar livsinkomsten och därmed pensionen, säger Emma Persson.

Unsdersökningen bygger på statistik från Länsförsäkringar när det gäller pensionsutbetalningar. 

Här kan du läsa hela undersökningen. 

28 maj, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048