Swedbank 2017 års stora vinnare på flytt av pensionskapital

Swedbank var förra årets stora vinnare på marknaderna för flytt av pensionskapital, visar Sak & Livs sammanställning av de olika flyttmarknaderna.

Marknaderna för flytt av pensionskapital är på väg att växa dramatiskt.

Från en blygsam start för tio år sedan, flyttas nu årligen pensionskapital för över 30 miljarder kronor per år!

Pensionsflyttarna lär inte bli mindre framöver, med tanke på att det ackumulerade kapitalet på de olika kryssvalsmarknaderna fortsätter att växa år från år.

Sak & Liv har gjort en sammanställning av pensionskapitalflyttarna under tio år. Sammanställningen visar att två tendenser är tydliga:

  • Flytten går till bankerna. De bankanknutna bolagen tar över pengar från de icke bankanknutna. Störst tapp har inte överraskande ickevalsbolagen i de stora kollektivavtalsplanerna.
  • Fondförsäkring istället för tradliv. Det är också tydligt att kapitalflyttarna går från tradlivförsäkringar till fondförsäkringar.

Sammanställningen visar att Nordea är det bolag som har varit mest framgångsrikt med att locka till sig pensionskapital, om man summerar de senaste tio årens flyttar.

Men förra året blev det ett tronskifte – då var Swedbank det bolag som lockade till sig störst flyttkapital. En bidragande orsak kan vara att Swedbank numera är valbart inom samtliga de stora kollektivavtalsområdena.

AMF är det bolag som har tappat mest under tio år – var femte premiekrona försvinner ut ur bolaget varje år.

Här kan du som är kund i Sak & Liv Premium ladda ned hela rapporten. 

29 maj, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048