LF: Nu återvänder pensionsspararna till aktiefonder

• Nettoflöde till aktiefonder under maj månad, visar statistiken.

Nu återvänder pensionsspararna till aktiefonder! Länsförsäkringars statistik över pensionssparares fondbyten i fondförsäkringar visar att spararna under maj månad köpte mer aktiefonder än räntefonder.

Bland aktiefonder är det kategorin branschfonder som är mest populär. Fonder med fokus på tillväxtmarknaderna är den kategori som säljs i högst utsträckning.

– De kunder som är aktiva följer trenderna på marknaden. Flertalet branschfonder har stigit kraftigt under senaste tiden och spararna har valt dessa. Fonder med inriktning på teknik och ny energi är särskilt populära inom denna kategori. Tillväxtmarknadsfonder, som tidigare under året var den populäraste aktiefondskategorin bland våra kunder, nettosåldes under maj.  Dessa fonder tillhörde också månadens avkastningsförlorare och spararna lämnade den kategorin, säger Jim Rotsman, produktchef i Länsförsäkringars fondlivverksamhet, i en presskommentar.

Sverigefonder har ökat bland spararna. I första hand handlar det om svenska småbolagsfonder framför breda Sverigefonder.

De som fortfarande köper räntefonder har lämnat de korta räntefonderna till förmån för företagsobligationsfonder, enligt Länsförsäkringars statistik.

– Trots att vi når nya högstanivåer på börserna fortsätter de aktiva kunderna att öka risken i sitt långsiktiga sparande. De kunder som är aktiva är ofta snabba att växla mellan olika typer av fonder beroende på marknadsläget och fondutveckling. Många pensionssparare rör dock inte sitt sparande alls, utan är långsiktiga och ändrar inte i sitt sparande till följd av tillfälliga svängningar. Det är bra att anpassa sitt sparande utifrån tidshorisonten, säger Jim Rotsman.

30 maj, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048