EU-dom i dag: LF förlorade om förmedlares ansvarsförsäkring

Länsförsäkringar Sak kan sägas ha förlorat i EU-domstolen i ett förhandsavgörande i dag som gäller omfattningen av ansvarsförsäkring för försäkringsförmedlare. EU-domen handlar om de så kallade Mattsson- och Connectamålen.

EU-domstolen kom i dag med sitt förhandsavgörande kopplat till Connectamålet och Mattssonmålet. Avgörandet handlar om omfattningen av ansvarsförsäkringen för försäkringsförmedlare. I båda fallen har Länsförsäkringar Sak varit försäkringsgivare för försäkringsförmedlarens ansvarsförsäkring. Förhandsavgörandet hade begärts av Högsta domstolen.  

I Connectamålet hade ett antal personer betalat pengar till förmedlarbolaget Connecta. Bolagets VD – numera avliden – hade lagt beslag på pengarna för egen räkning istället för att som utlovat sätta in dem i en kapitalförsäkring. Länsförsäkringar ville inte betala ut pengar till spararna under förmedlarbolagets ansvarsförsäkring med hänvisning till att det inte handlade om försäkringsförmedling utan om ”fiktiva produkter”. 

I Mattssonmålet betalade en kund in 500 000 kronor till ett investeringscertifikat – inom ramen för en kapitalförsäkring – via ett förmedlarbolag, European Wealth Management Group AB. Alla pengar gick förlorade. Sedan förmedlarbolaget försatts i konkurs väcktes talan mot Länsförsäkringar som försäkringsgivare för ansvarsförsäkringen. Länsförsäkringar invände att rådet att placera i investeringscertifikatet inte rörde sig om försäkringsförmedling utan om investeringsrådgivning. 

HD ställde två frågor med koppling till de två målen. Frågorna har nu besvarats av EU-domstolen. 

EU-domstolen klargör när det gäller Connectamålet att förmedlarens arbete utgör försäkringsförmedling, oavsett om försäkringsförmedlarens avsikt är att ingå ett försäkringsavtal eller inte. Med andra ord spelar det ingen roll om förmedlaren har för avsikt att stjäla de pengar han tar in under förespegling att de ska läggas in i en försäkring – det handlar ändå om försäkringsförmedling som omfattas av ansvarsförsäkringen. 

När det gäller Mattssonmålet konstaterar EU-domstolen att placeringen i investeringscertifikatet ska anses utgöra en integrerad del av försäkringsavtalet. Ekonomisk rådgivning  av detta slag omfattas med andra ord av arbetet inför ingåendet av försäkringsavtalet. Därför ska ansvarsförsäkringen gälla. 

Efter EU-domstolens förhandsbesked kommer målen slutligen att avgöras i Sverige i HD. 

Här kan du ta del av EU-domstolens dom i målet. 

31 maj, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048