Ny lagrådsremiss om hantering av banker i kris

Regeringen beslutade i dag att lägga fram en lagrådsremiss med förslag till ny reglering av krishantering av banker. Lagändringarna – som följer av ett EU-direktiv – föreslås träda i kraft den 29 december 2018. 

Lagrådsremissen har den något otympliga titeln ”Förbättrade förutsättningar för effektiv resolution av banker”. Där föreslås bland annat att det införs en ny fordringsklass i förmånsrättsordningen. Fordringar i den nya fordringsklassen ska medföra rätt till betalning efter oprioriterade fordringar men före efterställda fordringar.

– Nu underlättar vi för bankerna att möta kraven i krishanteringsregelverket och förstärker myndigheternas förutsättningar för en effektiv krishantering, säger finansmarknadsminister Per Bolund i en presskommentar.

Krishanteringsregelverket har skapats för att öka motståndskraften hos banker i EU, minska riskerna för framtida finanskriser och minska kostnaderna för skattebetalarna i händelse av en finanskris.

Den nya fordringsklass i förmånsrättsordningen beskrivs av regeringen som en viktig komponent i detta regelverk. Regleringen syftar till att underlätta för bankerna att uppfylla krishanteringsregelverkets krav på skulder. Den föreslagna regleringen syftar, enligt regeringens beskrivning, även till att möta ett övergripande behov av harmonisering, minska risken för att borgenärer vid resolution hamnar i ett sämre läge än i konkurs och att underlätta och effektivisera resolutionsförfarandet.

Här hittar du lagrådsremissen. 

31 maj, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048