Konkursförvaltaren i Aspis Liv avgår efter anklagelser om jäv

Advokat Leif Baecklund, konkursförvaltare i Aspis Liv, har begärt att bli entledigad från sitt uppdrag. Ny föreslagen förvaltare är istället advokat Jonas Premfors.

Leif Baecklunds begäran om att bli entledigad kom sedan Aspis Livs tidigare VD Jan Paju överklagat beslutet att utse honom till konkursförvaltare för bolaget.

I sin skrivelse säger Leif Baecklund att det kan finnas viss risk för jäv. Han säger bland annat att Setterwalls advokatbyrå för åtta år sedan hade ett mindre uppdrag för bolaget, men att han till en början ansåg att detta saknade betydelse. Efter Jan Pajus överklagande har han dock tänkt om.

– Med hänsyn till ovanstående och till den överklagande borgenärens inställning vill jag nu frånträda mitt uppdrag, skriver Leif Baecklund till tingsrätten.

Även Aspis Livs likvidatorer har markerat att de ställer sig bakom förslaget att utse Jonas Premfors som ny konkursförvaltare. Även Jan Paju har nämnt Jonas Premfors som ett av de tänkbara namnen i sitt överklagande.

Det är nu upp till hovrätten att fatta det formella beslutet om att utse en ny konkursförvaltare.

I sitt överklagande av beslutet att utse Leif Baecklund till förvaltare påpekade Jan Paju att denne tidigare varit kollega med de båda likvidatorerna på Vinge advokatbyrå. Han framförde bland annat också att det kan finnas anledning att se över om inte Aspis Liv var på obestånd redan när domen i tingsrätten föll, i det mål som rörde den tidigare Aspis-ledningens ansvar. 

1 juni, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048