Skandias sparare får tio gånger pengarna efter iZettle-affären

Skandia är via investeringsfonden Creandum II en av ägarna till iZettle, som nyligen såldes till amerikanska Paypal. Enligt Skandia ger affären Skandias sparare nu tio gånger pengarna.

Totalt betalar Paypal 19 miljarder kronor för iZettle.

Skandia kom via investeringsfonden Creandum II in som ägare i iZettle redan år 2011, vid den allra första investeringsrundan.

– Skandia började redan på 1980-talet att investera i onoterade bolag och har skapat en mycket gynnsam position på marknaden. Den senaste tioårsperioden har vi satsat stort på området och det ser vi nu verkligen resultatet av, säger Jonas Nyquist, chef för området Private Equity och Infrastruktur på Skandia i en kommentar på bolagets hemsida.

En än mer gynnsam affär blev Skandia investering i Spotify som gjordes år 2008. I samband med börsnoteringen stod det klart att Skandias aktier i Spotify nu värderas till 100 gånger de satsade pengarna.

Fonden Creandum II omfattar – utöver Spotify och iZettle – bland annat investeringar i Linas Matkasse, Cint och Videoplaza.

Ungefär 10 procent av Skandias livportfölj är placerade i fonder för onoterade bolag. Snittavkastningen på investeringarna i onoterade bolag de senaste tio åren ligger på 18 procent per år.

1 juni, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048