Pensionsmyndigheten: 12% av de äldre har låga inkomster

Cirka 12 procent av alla över 65 år har en låg ekonomisk standard, relativt sett. Det konstaterar Pensionsmyndigheten i en färsk rapport. 

Måttet ”relativ låg ekonomisk standard” utgår från genomsnittsinkomsten i ett land. I Sverige räknas disponibla inkomster under 12 100 kronor i månaden som att man  har en relativ låg ekonomisk standard, räknat för en ensamstående person. För gifta/sambor är gränsen en sammanlagd inkomst på 18 300 kronor.  

Det är ungefär lika stor andel bland äldre som bland yngre som har en relativ låg ekonomisk standard. 

Sverige ligger med nivån 12 procent ungefär på EU:s genomsnittliga nivå, men ligger högre än övriga nordiska länder. 

Ser man till ett annat mått av hur stor andel av de äldre som har låga inkomster – avsaknad av ekonomiska möjligheter att ha råd med minst fyra av nio nödvändiga varor eller tjänster – ligger Sverige bäst till bland annat länder i EU.

Statistiken visar att en större andel av äldre kvinnor ligger under inkomstnivån ”relativ låg ekonomisk standard”.

– Kvinnor, ensamstående och de äldsta inom åldersgruppen över 65 år, löper en större risk för att hamna under inkomstgränsen för relativ låg ekonomisk standard. Huvudorsaken är en kombination av låga inkomstgrundade pensioner och låga boendekostnader, säger Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren i en presskommentar.

Geografiskt sett bor en större andel äldre med relativ låg ekonomisk standard i Norrlands inland. Kommunerna med lägst andel är Danderyd och Lomma, drygt 3 procent, och med högst andel äldre med relativ låg ekonomisk standard är Berg och Dals-Ed kommun med uppemot 30 procent. 

Här kan du ta del av hela rapporten från Pensionsmyndigheten. 

4 juni, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048