Rättegång denna vecka mellan Aon och uppsagd mäklare

I dag den 4 juni inleds huvudförhandlingen mellan Aon Sweden och en tidigare uppsagd försäkringsförmedlare som stämt bolaget på 100 000 kronor.

Bakgrunden är att förmedlaren Claes Hedin sades upp från företaget i juni förra året med motiveringen att det förelåg arbetsbrist. Claes Hedin är fortfarande anställd i Aon fram till den 15 juli i år. Han är dock arbetsbefriad sedan den 7 augusti förra året.

Claes Hedin menade i sin stämningsansökan att det saknades saklig grund för uppsägningen. Han har begärde därför ett allmänt skadestånd på 100 000 kronor samt ett fastställande av att han har rätt till ett ekonomiskt skadestånd på maximalt 32 månadslöner. Detta skadeståndskrav kan komma att drivas i en senare rättegång.

Från Aon ansåg man däremot att turordningsreglerna i detta fall inte behövde följas bland annat mot bakgrund av att det genomförts en omorganisation, och att Claes Hedin dessutom erbjudits och avvisat ett förslag om en annan tjänst i företaget.

Aon har inför rättegången anfört invändning om jäv mot rådmannen Thomas Wallén. Bakgrunden till Aons invändning är att han tidigare i egenskap av advokat varit ombud för en privatperson i en annan tvist med Aon. Aon företräddes även då av advokat Pia Nyblæus. I denna tvist förekom en konflikt mellan Pia Nyblæus och Thomas Wallén. Domstolen har beslutat att lämna invändningen utan bifall.

4 juni, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048