Gemensam Tjänstepension! KFO tecknade nytt LO-avtal

KFO meddelar att man har kommit överens med LO är överens om ett nytt tjänstepensionsavtal. Avtalet träder i kraft den 1 januari 2019 och har fått namnet GTP, Gemensam tjänstepension.

I samband med att det nya pensionsavtalet träder ikraft byter nuvarande KAP-plan namn till GTP. Bakgrunden till namnbytet är att det nya pensionsavtalet omfattar fler grupperingar inom LO än den tidigare KAP-planen.

GTP-planen beskrivs av KFO som en stabil pensionsplan med konkurrenskraftiga villkor och låga avgifter.

Det nya pensionsavtalet gäller alla arbetare som omfattas av ett kollektivavtal mellan KFO och ett LO-förbund. GTP-planen är en premiebestämd pensionsplan och innebär att arbetsgivarna betalar premier på 4,5 procent, respektive 30 procent, av den anställdes lön.

KFO meddelar att man tillsammans med LO även har arbetat för en modernisering av de omställningslösningar som de anställda hos KFO:s medlemmar omfattas av i dag, och därför har förhandlat fram ett helt nytt omställningsavtal. Det nya omställningsavtalet sägs innebära en rad förbättringar. Bland annat omfattas fler anställningsformer än tidigare av omställningsförmånerna, anställda som arbetar på tidsbegränsade kontrakt rätt till omställningsinsatser. Även ohälsa hos en anställd kan ge rätt till omställningsinsatser. Omställningsavtalet hanteras av den nybildade stiftelsen CIKO och träder liksom den nya pensionsavtalet i kraft den 1 januari 2019. 

Ytterligare information om det nya avtalet lämnas i början av september.

5 juni, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048