If: En av tre vill ha en elcykel – men se upp för trimning!

Var tredje svensk har eller funderar på att köpa en elcykel, berättar If i ett pressmeddelande i dag. Sedan februari i år har över 30 000 ansökningar om elcykelbidrag kommit in till Naturvårdsverket. Men samtidigt ökar riskerna i trafiken genom att det dyker upp trimmade elcyklar. 

Enligt en undersökning bland 3 500 svenskar som försäkringsbolaget If gjorde i början av maj har 6 procent av svenskarna en elcykel. Fler än var fjärde person överväger att köpa en i år.

En anledning till intresset är att svenskarna sedan den 1 februari kan söka den nya elcykelpremien. Bidraget motsvarar 25 procent av inköpspriset inklusive moms, med ett maxbelopp på 10 000 kronor.

Mest sugna på elcykel är det yngre gardet mellan 28 och 34 år. Knappt fyra av tio, 39 procent, uppger att de har eller funderar på att köpa elcykel. Minst intresserade är de över 55 år, där 28 procent har eller funderar på att köpa elcykel.

I takt med den ökade försäljningen rapporteras att det börjat dyka upp trimmade elcyklar. Det går relativt lätt att trimma en elcykel genom att ta bort strypningen av elmotorn. Tillbehör till trimning säljs öppet på nätet och i vissa butiker, och de gör att elcykeln kan komma upp i närmare 100 km/h.

– Man begår ett lagbrott om man tar bort strypningen på elcykeln. Det är också viktigt att känna till att alla elcyklar med en motoreffekt över 250 watt är trafikförsäkringspliktiga och räknas som mopeder, säger Ifs motorexpert Dan Falconer i pressmeddelandet från If.

5 juni, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048