Nu stämmer Pensionsmyndigheten Allra på 190 miljoner kronor

Pensionsmyndigheten riktar i en stämningsansökan krav mot Allra på drygt 190 miljoner kronor. 

Stämningsansökan ingavs till Stockholms tingsrätt den 4 juni. Av dokumentet på sammanlagt 161 sidor framgår att Pensionsmyndigheten kräver att Luxemburgbolaget Allra Asset Management S. A. betalar 5,5 miljoner euro samt 15,4 miljoner USD, i kronor räknat knappt 192 miljoner kronor. 

Pensionsmyndigheten skriver även i sin ansökan om stämning att man vill att rätten beslutar om kvarstad på motsvarande belopp, utan att informera Allra. 

I sin stämningsansökan hänvisar Pensionsmyndigheten till att Allra har brutit mot avtalet med myndigheten bland annat när det gäller maximala kostnadsuttag. Enligt Pensionsmyndigheten har ledande personer inom Allra ”på ett högst utstuderat och otillåtet sätt agerat för att tillgodogöra sig fondmedel på bekostnad av pensionsspararna”.

Pensionsmyndigheten beskriver skeendet i korthet som att Allra för fondernas räkning gjort investeringar i strukturerade produkter och att mellanhänder då fått ersättning, som sedan har kommit Allra ägare till godo. Enligt myndigheten är detta agerande illojalt, med största säkerhet brottsligt, och dessutom i strid med samarbetsavtalet med Pensionsmyndigheten och gällande regelverk. 

Stämningsansökan beskriver i detalj uppläggen och de komplicerade turerna kring bland annat Oak Capital och DS Platforms. 

Här kan du som är abonnent på Sak & Liv Premium ta del av stämningsansökan. 

(Av utrymmesskäl ingår endast de 50 första sidorna av stämningsansökan.)

7 juni, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048