Söderberg & Partners analys: Tyskland vinner fotbolls-VM

Hur påverkas världsekonomin av fotbolls-VM? Vilka effekter har mästerskapet på värdlandet och deltagarländerna? Söderberg & Partners publicerar i dag en analys av fotbolls-VM  där man också ger en prognos för utfallet av samtliga matcher i hela VM. Enligt analysen talar mycket för att Tyskland står som vinnare i årets Fotbolls-VM.

Att hålla värdskap för ett fotbolls-VM får enligt flera studier relativt liten effekt på ett lands ekonomiska tillväxt och värdepappersmarknader. Viss påverkan kan ändå noteras i form av ökade satsningar på infrastruktur, en ökad konsumtion och en ökad turism, framgår det av rapporten.

Enskilda VM-matcher tenderar att gynna affärerna mellan nationerna som möts och driva export. Variationen är dock stor, men kan i vissa fall vara större för tillväxtmarknader än för utvecklade marknader. Exempelvis har USA mött Ghana under två olika VM-sammanhang, 2006 och 2010. Tiden efter har den amerikanska exporten till Ghana ökat markant vid båda tillfällena.

Andra studier pekar på att det, för ett lands ekonomiska tillväxt, är viktigare hur de enskilda respektive fotbollslagen presterar än var VM spelas.

– Ett stärkt sentiment hos befolkningen kan på kort sikt både driva konsumtion och spä på optimismen på aktiemarknaden. För Rysslands del finns dock snarare risk för besvikelse hur det hänseendet, med tanke på det ryska landslagets relativt svaga historik, säger Matthias Gietzelt, Chefsstrateg för Söderberg & Partners.

Inför fotbolls-VM 2018 har Söderberg skapat en analysmodell för att prognosticera utfallet av de enskilda matcherna och för VM som helhet. Modellen utgår från odds på spelmarknaden och FIFA-ranking för respektive lag. Enligt Söderbergs analys talar mycket för att Tyskland blir det lag som går segrande ur striden i fotbolls-VM i år. 

Här kan du ta del av hela analysen. 

8 juni, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048