Ny lagrådsremiss om CFC-regler – så påverkas captives utomlands

Under förra veckan lade regeringen fram en lagrådsremiss om nya så kallade CFC-regler. De nya reglerna påverkar bland annat beskattningen av utländska captivebolag som försäkrar svenska risker. 

Lagrådsremissen bygger på ett EU-direktiv om regler mot skatteflyktsmetoder. CFC-reglerna – där CFC står för ”Controlled Foreign Company” – innebär i korthet att om ett utländskt, lågbeskattat bolag ägs från Sverige ska den svenska ägaren ska beskattas löpande för bolagets inkomster. 

En nyhet är att det är fler länder som kategoriseras som länder med låg beskattning. 

– Nu går vi ett steg längre i vårt arbete med att motverka skatteundandraganden. Med detta förslag kan till exempel den som har ett bolag på Malta beskattas löpande i Sverige, om Malta-bolaget är lågbeskattat och inte är en så kallad verklig etablering, sade finansminister Magdalena Andersson i en presskommentar när förslaget presenterades.

I lagrådsremissen föreslås bland annat att lagen ändras när det gäller bestämmelser om säkerhetsreserven i  skadeförsäkringsföretag utomlands. Det innebär det att beskattningen av det utländska bolaget ska beräknas som om bolagets säkerhetsreserv uppgår till den maximala säkerhetsreserven i ett motsvarande ett svenskt skadebolag. 

Svensk Försäkring och flera andra näringslivsorganisationer påpekade i remissomgången på förslaget att det är otydligt hur den maximala säkerhetsreserven i ett utländskt företag ska beräknas, och oklart hur förslagen förhåller sig till regeringens förslag ”Nya skatteregler för företagssektorn” när det gäller schablonintäkt på säkerhetsreserven. I lagrådsremissen skriver regeringen att de föreslagna regelverken om säkerhetsreserven är fristående och oberoende av varandra och alltså ska ”tillämpas samtidigt och parallellt”.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

 

Här kan du läsa hela lagrådsremissen. 

11 juni, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048