”43 % av dagens jobb försvinner genom automatisering”

Kerstin Enflo, Lunds universitet

Inte mindre än 43 procent av dagens jobb väntas försvinna genom automatisering. Det visar forskning från Kerstin Enflo och Martin Henning – finansierad av Länsförsäkringars Forskningsfond – som har räknat ut automatiseringspotentialen baserat på ett hundratal svenska yrken. 

Forskningsresultaten presenteras vid Järvaveckan, där dagens tema är arbetsmarknad och etablering.

Forskarna Kerstin Enflo, docent i ekonomisk historia vid Lunds universitet och Martin Henning, docent i ekonomisk geografi vid Göteborgs universitet, driver ett projekt för att studera dessa processer närmare för att förstå vad som skapar regional tillväxt på lång sikt.

I dag står vi inför ett stort teknikskifte – robotisering och automatisering. I takt med att tillgången till datatjänster har ökat, stärks också farhågorna om att ytterligare jobb i mellanskiktet mellan högteknologi och enklare tjänster kan försvinna.

Det finns samtidigt stora regionala skillnader. Som lägst är automatiseringspotentialen i de studerade arbetsmarknadsregionerna 39 procent och som högst hela 56 procent.

– Det kommer förstås att skapas jobb också. Sveriges utmaning är snarare att hänga med i den nya automatiseringen samtidigt som vi skapar omställningsmöjligheter för de som behöver göra något nytt. Automatiseringen handlar ju inte bara om teknisk förändring, utan även om politik och förändring av institutioner, och hur företagen arbetar, säger Martin Henning i en presskommentar.

 

14 juni, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048