Dom i HFD klargör om gränserna för garantipensionen

Inte bara bosättningstid i Sverige, utan även i andra länder, påverkar nivån på garantipensionen. Däremot är det ingen tvekan om att garantipensionen kan påverkas av utländska pensioner, konstaterar Högsta förvaltningsdomstolen i en dom från i går den 14 juni. 

I vilken utsträckning har man rätt till garantipension när man har bott och arbetat både i Sverige och i andra EU-länder?

Den frågan har Högsta Förvaltningsdomstolen rett ut i en färsk dom. 

Huvudfrågan var om – och i så fall hur mycket – pension från andra EU-länder ska minska garantipensionen. 

Ett förhandsavgörande från EU-domstolen slog fast att garantipensionen är en minimiförmån. Därmed ska förmånen inte beräknas inte enligt samma regler som andra pensionsförmåner, och den svenska lagstiftningen strider därför inte mot EU-rätten, enligt EU-domstolen.

I domen konstaterar därför Högsta förvaltningsdomstolen nu att garantipensionen ska minskas med den utländska ålderspensionen, i enlighet med den svenska lagstiftningen.

Samtidigt slår domstolen fast att det inte bara är bosättningstid i Sverige som ska beaktas, utan även bosättningsperioder i andra EU-länder. Ingen nedräkning av antalet intjäningsår ska därför ske, eftersom försäkringstagaren i detta fallet arbetat i sammanlagt minst 40 år både i Sverige och i Polen.  

Högsta förvaltningsdomstolen river därför upp tidigare instansers beräkningar av pensionen, och skickar tillbaka ärendet till Pensionsmyndigheten. 

Här kan du ta del av hela domen i målet. 

15 juni, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048