LF Stockholm stämmer Skanska efter brand vid Karolinska

• Nya Biomedicum vid Karolinska i Solna.

Länsförsäkringar Stockholm har inkommit till Stockholms tingsrätt med en stämningsansökan mot Skanska. Skanska krävs på 3 miljoner kronor plus rättegångskostnader, för att genom försummelse ha orsakat en brand vid forskningscentrumet Biomedicum vid Karolinska Institutet i Solna norr om Stockholm. 

Eldsvådan inträffade i september 2016.

Branden startade i en ventilationstrumma vid byggnationen av det nya forskningscentrumet Biomedicum. Troligen orsakades den av att någon kastat ned en glödande fimp i ventilationstrumman, varvid cellplast för isolering fattade eld. Inga personskador uppstod, men branden ledde till att delar av fasaden måste bytas ut och att delar ut huset måste saneras på grund av rökskador. 

En av de entreprenörer som drabbades var Fasadglas Bäcklin AB. Bolaget är försäkringstagare hos Länsförsäkringar Stockholm, som har betalat ut skadeersättning på knappt 3 miljoner kronor. 

Därför kräver nu Länsförsäkringar Stockholm ersättning av totalentreprenören Skanska, som man anser bär skuld till att branden uppstod. Enligt Länsförsäkringar Stockholm har Skanska gjort sig skyldigt till försummelse, genom att man inte gjort något för att förhindra att cigarettfimpar slängdes på fel ställe.

Så här formuleras det i stämningsansökan: 

– Skanskas icke-ingripande har medfört att cigarettfimpar kastats där den lättantändliga och oskyddade cellplasten låg, vilket orsakat att cellplasten antändes med omstämda skada som följd.

Här kan du som är abonnent på Sak & Liv Premium ta del av stämningsansökan.

15 juni, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048