Folksam satsar på projekt med virtuella kvinnliga krockdockor

• Den virtuella krocktestdockan på bilden är inte identisk med dem som används i projektet. 

Dockor som används för krocktester har hittills i huvudsak haft manliga kroppar som norm. Men nu stöttar Folksam ett EU-projekt där även modeller av kvinnokroppen ska användas vid virtuell krockprovning.

Projektet ska leda till att det finns virtuella modeller med både en genomsnittlig kvinna och en genomsnittlig man. Båda modellerna får en aktiv muskelfunktion. Det gör det möjligt att simulera vad som händer med människokroppen strax innan en krock. Modellerna kommer  att kunna skalas till olika storlekar och åldrar. 

– Folksam har en lång tradition av att jobba med att påverka utvecklingen av trafiksäkerheten. Att vi nu får vara med och bidra till att krocktester och krockskydd även utformas utifrån kvinnors förutsättning är vi stolta över, säger Anders Kullgren, chef för Folksams forskning, i ett pressmeddelande under måndagen.

Projektet Virtual är tänkt att pågå under fyra år, och har en total budget på nära 7 miljoner euro. Femton partners i nio länder ingår i projektet. Av dessa finns fem i Sverige, varav Folksam är det enda försäkringsbolaget.

18 juni, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048