SNS: Pensionssystemet underskattar den ökande livslängden

SNS konstaterar i en ny rapport att det allmänna pensionssystemet systematiskt underskattar hur länge vi lever. Detta skapar finansiella underskott som framtida generationer riskerar att få betala.

SNS – Studieförbundet Märingsliv och Samhälle – presenterade i dag en rapport om Pensionssystemets demografiska utmaningar. Rapporten har producerats av Edward Palmer och Yuwei Zhao de Gosson de Varennes.

Enligt rapporten tar beräkningarna av återstående livslängd vid 65-årsåldern inte hänsyn till att livslängden ökar i en stigande takt. Detta leder till systematiska underskott som ackumuleras över tid. 

– Ett pensionssystem som underskattar förväntade livslängder skapar orättvisa mellan generationer, säger Edward Palmer i en presskommentar.

Ytterligare en effekt är enligt forskarna att högre inkomstgrupper gynnas av systemet på lägre inkomstgruppers bekostnad, eftersom systemet inte tar hänsyn till att de har längre förväntad livslängd.

Forskarnas förslag är nu att införa en ny beräkningsmodell som på ett bättre sätt fångar upp den accelererande ökningen i livslängd.

Här kan du läsa hela rapporten. 

Här återfinns en inspelning från det seminarium som SNS höll kring rapporten. 

19 juni, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048