Så kan garantipensionen räddas för boende i Schweiz och EES

Regeringen vill utreda om lagstiftningen ska ändras så att det står klart att garantipension även i fortsättningen ska kunna betalas ut till den som bosätter sig i Schweiz eller i ett land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. I väntan på en sådan utredning föreslår regeringen i en proposition en tillfällig lösning på problemet. 

Bakgrunden är den dom i EU-domstolen från december förra året. I domen sägs att garantipension ska ses som en så kallad minimiförmån.

Detta innebär i sin tur att det saknas stöd i lagen för att även i fortsättningen betala ut garantipension när någon bosätter sig i ett annat land inom EES, eller i Schweiz.

Regeringen vill nu låta en utredning gå igenom konsekvenserna av EU-domen. Behövs det genomföras förändringar av lagstiftningen, till följd av att garantipension och garantipension till omställningspension anses vara minimiförmåner?

Tillfälligtvis tänker sig regeringen en lösning för att säkerställa att garantipensionsförmånerna kan fortsätta betalas ut till ett annat land. Så här formuleras detta i propositionen:  

– I avvaktan på resultatet från en sådan utredning och att eventuellt ändrad lagstiftning börjar gälla bör tillämpningen inte ändras utan garantipensionen bör även fortsättningsvis betalas ut med oförändrade belopp till personer bosatta i andra medlemsländer. Därmed behöver regler införas i socialförsäkringsbalken, förkortad SFB, som under en begränsad period möjliggör fortsatt utbetalning av garantipension till personer bosatta i andra medlemsländer med samma belopp som i dag.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2019 och upphöra att gälla vid utgången av samma år.

Här kan du läsa regeringens proposition om garantipension som betalas ut i Schweiz eller EES.

Här kan du ta del av domen i EU-domstolen. 

20 juni, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048