Länsförsäkringar: Sparat barnbidrag kan räcka till kontantinsats

Sätter du in delar av barnbidraget i ett fondsparande, så kan det räcka till kontantinsatsen till för en etta oavsett var i Sverige du bor. Den slutsatsen drar Länsförsäkringar i en ny rapport.

I rapporten har Länsförsäkringar räknat på hur mycket av dagens barnbidrag, 1 250 kronor per månad, som behöver sparas för att det ska räcka till en kontantinsats för en ettrummare, förutsatt att man sparar i 18 år.

Enligt Länsförsäkringar kan det räcka bra med ett vanligt banksparande, även om ett fondsparande kan förväntas ge mer.

– Det behöver inte vara fel att spara till barnen på bankkonto. Det viktiga är att bestämma vilken del av sparandet som är avsett för oförutsedda utgifter i närtid och vilken del som är tänkt för längre sikt – till exempel bosparande. För den typen av sparande är tidshorisonten ofta lång och då bör det sparandet vara placerat på aktiemarknaden, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, i en presskommentar.

Givetvis varierar det också över landet hur stor andel av barnbidraget som behöver sättas undan för att det ska räcka till en kontantinsats. I Västernorrland kostar en etta i genomsnitt 541 000 kronor, där räcker det enligt Länsförsäkringars beräkning med att sätta undan 209 kronor i månaden i ett fondsparande. I Stockholms län där priset på en etta i genomsnitt är 1 213 000 kronor krävs det 896 kronor i månaden för att komma upp i kontantinsatsen. Förutsättningen i räkneexemplet är att fonden i genomsnitt avkastar 6 procent per år.  

Här kan du ta del av Länsförsäkringars beräkningar för olika delar av landet. 

28 juni, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048